فروشگاه اینترنتی عُمتَک
0 محصولات نمایش سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

عسل تقلبی چیست؟

عسل

عسل به علت جایگاه ویژه اش از نظر ارزش معنوی، غذایی و دارویی در بین مردم، از قیمت نسبتا بالایی برخوردار است. این مسئله باعث شده تا سود جویان اقدام به تولید عمل های تقلبی نمایند. حدود یک قرن برای تولید عسل تقلبی از شربت شکر به عنوان ماده افزودنی استفاده می شد به خصوص در اروپا و آمریکا به جای عسل به فروش می رسید.

در بسیاری از کشورهای جهان هر شهد شیرینی مثل شیره ذرت، نیشکر یا برنج و حتی شیره قند را عسل می نامند. بنابراین باید قوانینی برای تطابق آنها با استانداردهای بین المللی عسل وجود داشته باشند. زنبورداران محلی علاقمندند قوانینی برای تشریح دقیق تر عسل و یا حداقل از نظر استانداردهای بین المللی برای محصول تولید شده داشته باشند. تا کسانی که عسل تقلبی و عسلی واقعی تولید می کنند متمایز گردند.

در اکثر تقلب های ساده عسل از خصوصیت های خاص و استانداردهای کیفی قانونی خون تجاوز می نمایند. برای مثال مقدار ساکارز بالای ۸ درصد نشان دهنده اضافه نمودن شکر ساده یا شکر چغندرقند یا شهد ذرت با اسید هیدرولیز شده به آن است که باعث افزایش مقدار HMF می شود. البته نسبت های فروکتوز به گلوکز در این مورد شیبه په عسل طبیعی باقی می ماند ( ۲۰۰ < HMF ). لذا جستجوی ایزوتوپ با روش کروماتوگرافی مورد نیاز است، که می تواند هر تقلبی در عسل مانند شیره شکر، ذرت و سایر محصولات با مقدار اندکی عسل را مشخص نماید. سودجویان با توجه به امکانات بومی خود از مواد و ترکیبات مختلفی برای تولید عسل تقلبی استفاده کرده اند گاهی از مواد دیگری به جای عسل استفاده شده در مواردی موادی به عسل افزوده اند و در مواقعی با تغییرات شدید حرارتی و افزودنی خواص آن را از بین برده اند.

عسل

 

انواع عسل تقلبی

هرگونه تغییری در عسل مانند افزودن سایر مواد به آن تقلبی محسوب می شود. به طور کلی عسل تقلبی می تواند به روش های گوناگونی تولید شود که در زیر به شرح آنها می پردازیم.

1. بخشی از عسل تقلبی

الف) با استفاده از زنبور: در این روش با استفاده از زنبور عسل به وسیله تغذیه مصنوعی زنبوران با شربت قند و آبمیوه ها و یا استفاده از عسلک عسل مصنوعی یا تقلبی تولید می شود.

ب) بدون استفاده از زنبور: در این روش مستقیما عسل طبیعی با مواد گلوکزی (شربت قند) و شیره میوه ها مخلوط شده و عسل تقلبی تولید می گردد.

2. عسل صد در صد تقلبی

در این روش عسل 100 % مصنوعی بوده و از شیره میوه هایی مانند خرما، توت و غیره یا از موادی گلوکزی (شربت قند)، مواد نشاسته ای و… ساخته می شود که این عسل ها به هیچ وجه عطر و طعم مطبوع عسل واقعی را ندارند.

عسل عسلک

عسلک مایع شیرینی است که توسط زنبور عسل و بعضی حشرات مکنده (شته ها و شپشک ها) به ویژه شته گیاهان و حشرات پولک دار که از گیاهان تغذیه می کنند بر روی برگ یا سایر اندام گیاهان مورد تغذیه آنها دفع می شود که نسبت به عسل از طعم و کیفیت کمتری برخوردار است. اروپائیان برخی انواع عسلک را غذایی بسیار لذیذ می دانند به طوری که مجموعه ای از مورچه ها را در برخی جنگل هل برای تولید عسلک نگهداری می کنند. عسلک در زمان کمبود شهد اهمیت بیشتری داشته و احتمالا روی برگ درختانی مانند بلوط، راش، سپیدار، نارون، گردوی آمریکایی، افراء، سدر، صنوبر، درختان میوه و غیره یافت می شود.

ترکیبات متوسط عسلک بر اساس نتایج آنالیز 14 نمونه عسلک تنظیم شده است که به خوبی با نتایج عسلک سوئیسی (یومان و باگدانو 1988) قابل مقایسه است. آنها از روشی استفاده کردند که مقادیر جزئی انواع قند عسل و عسلک را مشخص می کرد.

جدول 1جدول1: متوسط ترکیبات شیمیایی عسلک

 

نکته: عسلک در مقایسه با عسل میزان لوولوزو دکستروز کمتر، رنگی تیره تر، PH، قند، اسیدیته، خاکستر و نیتروژن بیشتری دارد.

این تفاوت ها پایه و اساس پیشنهاد کرکود و همکاران برای تشخیص عسل و عسلک با اندازه گیری PH، خاکستر و میزان قندهای احیاء است.

قندهای عسلک به مراتب پیچیده تر از قندهای عسل بوده زیرا دو نوع آنزیم از حشرات مکنده (شته ها و شپشک ها) و زنبور عسل در تولید آن دخالت دارند. بسیاری از محققین قندهای عسلک را با استفاده از روش های مختلف تجزیه کرده اند.

لولوز، دکستروز و ملزیتوز مدتها پیش شناخته شده بودند. فراینکیل و گرای قند ارلوز را در چندین نوع عسلک یافتند. ضمنا داسپیوا یک سری قند حاصل از افزودن گلوکز به ارلوز را پیدا کرد. که اوارت و ولف نیز آن را تایید کردند. دیکینسون و باکون نشان دادند که ملزیتوز در گیاهان وجود نداشته ولی با آنزیم موجود در شته ها از شیره سوکروز گیاهان تهیه می شود. تاکنون ملزیتوز هرگز به طور مستقیم از گیاه جدا نشده است. اکنون تمام محققین معتقدند که عسلک حاوی ارلوز یا ملزیتوز و یا مخلوطی از آنها بوده که به حشره یا حشرات تولید کننده آنها بستگی دارند.

نکته: عسلک دارای ملزیتوز اغلب در شان به سرعت شکرک می زند ولی در صورت وجود قند کافی عسلک دارای ارلوز شکرک نمی زند. مسئله جالب این است که آنزیمهای حشرات باعث کاهش مواد سمی شیره گیاهان می شوند.

تشخیص عسل از عسلک

برای تشخیص عسل از عسلک می توان از نور پلاریزه استفاده کرد. هنگام عبور نور پلاریزه از عسلک این نور به سمت راست و از عسل طبیعی به سمت چپ منحرف می شود.

قبلا تصور می‌شد این مسئله به خاطر میزان ملزیتوز و دکسترین است. تیمنو تاثیرات سمی را عمدتا مربوط به نمک های معدنی به ویژه پتاسیم می‌داند. عسلک دارای مواد معدنی مانند پتاسیم، فسفر و آهن بیشتری نسبت به عسل است و بدلیل دارا بودن این عناصر به ویژه نمک پتاسیم برای تغذیه زمستانی زنبورها مناسب نیست.

طعم و خواص عسلک مشابه ذرت یا ملاس نیشکر است و معمولا به دلیل عدم دسترسی به آزمایش های کافی با عسل طبیعی اشتباه می شود.

 

عسل

 

عسل های مصنوعی شیره میوه ها

این عسل ها مواد و ترکیباتی شبیه عسل طبیعی داشته که از تغلیظ آب میوه ها به طریق مصنوعی و صنعتی به دست می آیند و بدون دخالت زنبور از قند نیشکر و میوه های شیرین مانند خربزه، هندوانه، کدوی تنبل و خرما تولید می شوند. این روش در ایران متداول نبوده ولی در بعضی کشورها مرسوم است. در سل های اخیر طرح تحقیقاتی تولید عسل از خرما آغاز شده که به شرح زیر می باشد.

عسل خرما برای نخستین بار در سال ۷۰ توسط موسسه تحقیقاتی مهندسی زراعی وزارت کشاورزی از خرما های ضایعاتی درجه 3و 4 تولید و به مردم عرضه شد این اثر از عصاره تغلیظ شده خرما می باشد که از طریق عملیات فیزیکی از نظر رنگ و عطر و مزه فرآوری شده و تمام ترکیبات ناشناخته آن در آزمایشگاه مشخص شده است.

عسل خرما در واقع عصاره خرما بوده که به وسیله روش استخراج و جداسازی جامد-مایع به وسیله فیلتراسیون بی رنگ، بی عطر و تا حدودی خوش‌طعم می شود، سپس در شرایط خاصی از درجه حرارت و فشار (به طوری که دوباره شکل ظاهری نامناسب به خود نگیرد)، به حدی تغلیظ شده که آب آن پایین تر از حد لازم برای رشد باکتری ها گردد.

نکته:عسل خرما که خصوصیات فیزیکی و شیمیایی بسیار نزدیکی با عسل طبیعی دارد از هر نوع خرما و از هر درجه ای قابل بازیافت است.

به عقیده کارشناسان از یک کیلوگرم خرمای درجه ۳ و ۴ و یا ضایعاتی کارگاههای بسته بندی به طور متوسط حدود ۳۰۰ گرم عسل تهیه می گردد که این مقدار می تواند تحت شرایطی تا ۴۵۰ گرمی افزایش یابد. تولید انبوه عسل خرما از طریق ایجاد یک واحد صنعتی در موسسه تحقیقاتی زراعی در دست بررسی است.

جدول2جدول2: مقایسه ترکیبات اصلی عسل طبیعی و عسل خرما (گرم درصد گرم)

 

عسل غنی شده با ویتامین

امروزه هرکس اهمیت چشمگیر ویتامین‌ها را می‌شناسند و می‌دانند که وجود مقادیر بی اندازه کم (به اندازه هزارم گرم) نه تنها برای مصونیت بدن در برابر بیماری های گوناگون (حاصل از نبود ویتامین) بلکه برای افزایش پایداریش در برابر عفونت ها و شرایط بد زندگی کافی است.

مشاهدات بالینی نشان داده‌اند که اگر بیماری زیر نظر پزشک به درمان بپردازد و ویتامین های ساختگی را با غذایی که اثر آورده های طبیعی به خصوص عسل تهیه شده مصرف کند. ویتامین‌های مزبور بهتر جذب می‌شوند بنابراین عسل غنی شده با ویتامین به صورت فرآورده غذایی بسیار پرارزش درخواهد آمد. این نوع عسل را معمولاً با مخلوط کن ساده عسل و ویتامین ها می سازند که طرز تهیه یک نمونه از آن به شرح زیر است:

1- عسل خالص 100 گرم

2- ویتامین A (13200 واحد بین المللی IU)

3- ویتامین B1

4- ویتامین B2

5- ویتامین C (300 میلی گرم)

6- ویتامین PP (60 میلی گرم)

7- نمک های کلسیم (300 میلی گرم)

ارزش غذایی این عسل برای بدن انسان قابل ملاحظه بوده و تغذیه 25 گرم (یک قاشق مرباخوری) آن در روز کافی است که با تجویز پزشک می توان آن را مصرف نمود.

0
دیدگاه‌های نوشته

*
*